Adoptera en katt från ett katthem

Att adoptera en katt från ett katthem är något av det bästa du kan göra när du har bestämt dig för att skaffa katt. När du adopterar en katt ger du inte bara den ett nytt hem, den lediga platsen på katthemmet gör också att en annan katt i nöd kan räddas. Du kan läsa mer i denna artikel om hur det är att adoptera en katt från ett katthem.

Ett rödrandig katt på ett katthem

Krav på blivande kattägare

Det finns katthem i så gott som hela Sverige. En snabb googling eller ett besök på Djurskyddets hemsida ger dig information om var du kan hitta närmaste katthem. När du har hittat kontaktuppgifterna är det bara att höra av sig till katthemmet och ta reda på vilka regler de har och vilka krav de ställer på dem som vill adoptera en katt.

Det är nämligen inte bara att åka till katthemmet och hämta en katt. Ofta är det katter som har blivit övergivna och räddats av människor och då vill man säkerställa att detta inte händer katten igen. Därför måste du uppfylla vissa krav innan du eventuellt får lov att adoptera en katt. Kraven varierar mellan olika katthem men de kan till exempel vara att katten måste kastreras eller steriliseras, att den ska vaccineras årligen eller att du inte får avliva katten, om det inte är extremt akut läge, utan att först ha varit i kontakt med katthemmet.

Alla djur kostar

Dessa krav kan låta hårda och i vissa fall upplevas som onödiga men de finns för kattens bästa. Många skaffar katt, eller andra djur, utan att tänka igenom vad det innebär att vara djurägare. Ett katt kostar en del i mat, kattsand, försäkring, vaccinationer och, om olyckan skulle vara framme, veterinärvård. Många glömmer också att tänka igenom vem som tar hand om katten när det är dags för semester eller ta reda på, innan man skaffar katten, vad det kostar att ha katten på pensionat när man är borta. Det här gäller inte bara katter utan allt från hamstrar till hästar.

En vän för livet

Den absoluta fördelen med att adoptera en katt från ett katthem är att du räddar minst två liv, kattens som du adopterar och den katt som nu kan tas in på den lediga platsen. Katter som av olika anledningar fått en tuff start i livet eller blivit övergivna blir ofta de allra mest tillgivna katterna, bara man ger dem lite tid att vänja sig vid sitt nya hem och inse att du inte vill katten något illa.