Tips när du skaffat din första kattunge

Många drömmer om att skaffa katt och många skaffar sin första katt när den är en kattunge. Men vad behöver man egentligen tänka på när man skaffar en kattunge? Vad behöver den under sin första tid i livet och hur gör man så att den känner sig hemmastadd i sitt nya hem?

Kattunge tips för nyblivna kattägare

Vad behöver kattungen?

Ett kattunge tips är att se till att skaffa kattungen det den behöver redan i god tid innan den kommer till sitt nya hem. Man måste se till att den har en kattlåda, kattsand, matskål, vattenskål, leksaker, kattmat och någonstans att klösa. Detta är de allra mest grundläggande sakerna katten behöver.

Det kan också vara bra att köpa hem lite så kallade feromoner i sprayform. Det gör en katt lugn och denna spray kan man med fördel spraya i bostaden, kattens bur och i bilen en stund innan det är dags att hämta kattungen. Sprayen kan innehålla alkohol och bör därför inte sprayas i kattens direkta närhet.

Att få katten att trivas

När kattungen kommit till sitt nya hem är det bra att låta den få vara i fred och gå runt på egen hand. Man kan börja med att sätta den i kattlådan så att den känner till den. När katten är lugn kan man visa den dess mat och vatten. Det är normalt att katten går undan den första tiden.

Mycket att tänka på

Det finns mycket att tänka på när man ska skaffa katt men det viktigaste är att man tar det lugnt när katten kommit till sitt nya hem så att den inte blir stressad. Det finns ett par saker som man bör ha hemma till katten men mycket kan man få med från uppfödaren till en början. Kattmat är ett exempel på detta.