Välja kattras

Har du tänkt på att skaffa en katt, men samtidigt så vet du inte riktigt vilken typ som kommer att passa dig? Även om skillnaden mellan kattraser inte är lika stor som skillnaden på hundraser är det ändå viktigt att välja rätt, då ras påverkar flera egenskaper samt även personlighetsdrag på katten.

Att välja kattras kan vara väldigt svårt

Var ska man börja?

När du ska välja kattras är det viktigt att ta reda på hur mycket tid du faktiskt kan lägga ner på katten. Vissa kattraser kräver mer uppmärksamhet och då är det viktigt att du faktiskt är väldigt mycket med katten, detta är självklart viktigt för kattens välmående även om de flesta katterna oftast klarar sig utmärkt ensamma.

Vissa kattraser har egenskaper som gör att de kräver mer skötsel som exempelvis den hårlösa sphynxen. Eftersom att den inte har någon päls har den betydligt lättare för att bli kladdig och smutsig, vilket betyder att katten behövs badas oftare. Detta är dock inte något som brukar ta speciellt lång tid.

Hur mycket kostar en katt?

Letar du efter den perfekta katten brukar oftast inte prissumman vara det stora bekymret, men det kan vara bra att tänka på att de populäraste kattraserna kan vara dyrare och mer sällsynta. En Maine Coon kan kosta mellan 7000 och 9000 kronor, vilket inte är en liten summa för en katt. I dessa fall beror även priset på stamtavlan och andra faktorer.

Det simpla valet

Att köpa en katt är ett perfekta första husdjur, då de tar hand om sig själva och knappt kräver någon hjälp. Vid köp av katt måste du vaccinera, id-märka och i vissa fall kastrera. Sedan är det också viktigt att ha försäkring på katten, så en extraslant utöver själva köpet kommer det alltid att bli. Komihåg att välja en ras med krav som passar just dig, för en katt är inte något man bara ångrar.